Мадридската кланица

Централен вход Кланица Мадрид (известна също като Общинска Кланица Легазпи), е сбор от 48 сгради, посветени да изпълняват функции на кланица на добитък и пазар на месо. В момента, мястото е превърнато от община Мадрид в огромен културен център. Кланицата се намира по протежение на крайбрежната алея на тополите в района на Аргансуела в южната част на Мадрид, на брега на река Мансанарес и съставя част от парк със същото име. Това е парцел от дванайсет акра площ с няколко сгради типични за промишлената архитектура на прехода от XIX и XX век. Тя е построена в началото на ХХ век в ненаселена зона на Мадрид в отговор на нарастващото население на града и като подмяна на старата къща-кланица Пуерта де Толедо.

Кланицата е проектирана от архитектите Луис Беджидо и Гонзалес, по-поръчка на общината а с изграждането се заема инжинерът Хосе Еухенио Рибера в периода 1911г. – 1925г. Работи като кланица и пазар за месо на едро 60 години, когато през 1996г. е затворена напълно. От изграждането си до превръщането му в културен център не търпи никакви промени и реконструкции. Бива изоставена почти 15г. През 2007г. започва тотална реконструкция и за няколко години мястото се превръща в най-големия културен център в Мадрид. Там се помещават седалищата на организации като Националния Балет на Испания, Национална асоциация по-танци, Фондация АРКО, кметството на община Аргансуела и едно полицейско управление.

Всичкото това се слива с парк Мансанарес, където част от реката е превърната в гребен канал за олимпиадата, за която гр. Мадрид бе кандидат, но загуби. Очаква се, да му се даде следващата олимпиада. Парка е с дължина 9 километра с над 15 моста и редица атракции, между които Стадион Висенте Калдерон.

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s